top of page

De kwaliteit 'extra virgin' wordt gemeten aan de hoeveelheid oliezuur per 100 gram olijfolie. Hoe lager het zuurgehalte, des te beter en gezonder de olijfolie. Olijfolie mag alleen de naam 'extra virgin' dragen als de zuurgraad lager dan 0,8% van de olijfolie ligt. Dit percentage moet de olijfolie op natuurlijke wijze verkregen hebben

 

Olimato Premium Extra Virgin Olive Oil is onversneden en ongemengd met andere olijfsoorten of olijfolie en voor 100% gemaakt van de ‘Koroneiki’ olijf van één olijfgaard (estate olie) . Doordat de olie niet gefilterd wordt en onbehandeld blijft, bieden wij een gegarandeerd natuurzuiver product. Dit resulteert in een ongekend lage zuurgraad van onder de 0,3%.

EXTRA VIRGIN 

OLIMATO EXTRA VIRGIN OLIJF OLIE!

GRIEKSE OLIJFOLIE

KALAMATA

Onze olijfolie wordt gemaakt van de met de hand geplukte ´koroneïki olijf´, de koningin van de olijven. De olijfbomen van onze familie olijfvelden uit de Kalamata streek in de Peloponnesos, waarvan sommige al honderden jaren oud zijn, staan gunstig gelegen direct aan zee, waar een frisse mistral westenwind zorgt voor een natuurlijke bestrijding van schimmels.

 

Samen met het plaatselijke ecosysteem zorgt dit voor een natuurlijke voeding van de bomen en schept de voorwaarden voor een bijzondere kwaliteit. De olijven groeien op kunstmestvrije bodem zonder dat er bestrijdingsmiddelen aan te pas komen.

PROCES

De olijven worden in de koudste periode van het jaar met de hand geplukt van onze eigen olijfvelden om binnen 8 uur verwerkt te worden tot olijfolie. De olijven zijn dan nog groen, geven iets minder olie af en zijn daarom ook vaak duurder. Deze korte tijd tussen plukken en verwerken zorgt mede voor de uitmuntende kwaliteit. Mede bepalend voor de kwaliteit is dat de olie afkomstig is van de eerste persing en wordt gewonnen zonder gebruik van warmte (een koude persing), chemicaliën of extra toevoegingen (biologisch).

 

Een volwassen olijfboom van tien jaar oud geeft gemiddeld 30 kilo olijven. Onder dergelijke omstandigheden bedraagt de olieopbrengst ongeveer 10 -15%. Dit betekent dat de werkelijke opbrengst van olie uit een volwassen olijfboom uit 4 tot 5 liter bestaat. 

Deze ‘jonge’ olie is zeer geliefd, door de peperige, bittere en fruitige superieure smaak. Tonen van vers gemaaid gras, citrus en de scherpe ‘bite’ in de keel (veroorzaakt door de polyfenolen) kenmerken deze heerlijke olie. Een ware beleving voor je smaakpapillen!

 

Gebruik de olie het liefst  als topping op pasta, visgerechten, geroosterd vlees, soepen, salades, marinades of om brood in te dippen. Een kleine hoeveelheid is al voldoende om deze sublieme smaak te ervaren.

 

Licht, warmte en zuurstof doen de Premium Extra Virgin Olive Oil geen goed en zal afbreuk doen aan de kwaliteit van uw olijfolie. Bewaar de olijfolie in een afgesloten fles in een donkere, koele plaats tussen de 18°C - 20°C. Door het hogere gehalte polyfenolen en antioxidanten en de lage zuurgraad, hebben vroege oogst oliën ook vaak een langere houdbaarheid van 1,5 tot 2 jaar. Uiteraard is vers gebruikt het lekkerst!

SMAAK EN GEBRUIK

KALAMATA
PROCES
EXTRA VIRGIN
SMAAK EN GEBRUIK
bottom of page